Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для дому і сім'ї Скільки років морозиву?

Скільки років морозиву?
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Скільки років морозиву?

Як не дивно, «знайомством» з морозивом ми зобов'язані ... солі. У стародавні часи одна порція морозива коштувала цілого стану, а самому солодкого десерту приписували мало не цілющі властивості.

Улюбленими ласощами всіх ласунів більше 5000 років. Для країн з холодним кліматом «крижане молоко», яке готували з молока або соку і колотого льоду, було простим і доступним продуктом, в теплих країнах - королівським делікатесом.

У Стародавньому Китаї, наприклад, для приготування морозива раби доставляли з гір сніг, передаючи його за принципом естафети. Для зберігання льоду викопували величезні льохи, але навіть найглибше сховище не могло зберегти дорогоцінний лід, який починав невблаганно танути вже через кілька годин. Неможливість зберігання вишуканого десерту огортало морозиво містикою, а лід цінували дорожче, ніж золото. Торговці, які доставляли дорогоцінний ласощі до імператорського столу, користувалися величезною повагою і шаною.

Незважаючи на те, що китайські рецепти приготування морозива налічують ні одну тисячу років, подібними способами отримання десерту володіли стародавні перси, араби, греки і римляни. Іншими словами, морозиво було доступно тим країнам, на території яких розкинулися гори з крижаними шапками. Завдяки своїй містичності, солодкого десерту приписувалися чарівні властивості - стародавні вірили, що морозиво здатне омолоджувати, підвищувати потенцію і дарувати силу.

На територію Європи холодну східну солодкість привіз на своєму кораблі італійський купець і мандрівник Марко Поло. У цей час відкрили процес «збереження» морозива за допомогою селітри, ємність з якою укладали зверху і знизу чаші з десертом, отримавши, таким чином, прабатько "холодильника".

Трохи пізніше на Сицилії придумали технологію, завдяки якій навчилися приготовляти кремообразний м'який та ніжний десерт. Цьому сприяли кліматичні умови - гори з крижаними шапками, близькість лугів, де паслися корови і багата сіллю морська вода. Молоко наливали в ємність, додавали цукор і різні натуральні добавки (горіхи, фрукти і спеції). Ємність залишали в чані з льодом і солоною морською водою. З'єднуючись з сіллю, лід танув швидше; талу воду постійно зливали, доповідаючи свіжого льоду. Чан з молоком поступово остигав, а його вміст, при постійному помішуванні рівномірно загусає. Конструкція для приготування морозива представляла собою нескладний механізм, що складається з двох каструль - велику і маленьку, з ручкою і лопатями, розташованими на кришці.

З Катериною Медічі морозиво «перебралося» у Францію, його рецепт зберігали у величезній таємниці. Починаючи з другої половини 17 століття, в Парижі відкривається перше кафе "Прокіп», де до столу подавали морозиво. Так, вишуканий королівський десерт став надбанням широкої аудиторії.

З Франції десерт «починає свою подорож» до Англії, а звідти - з переселенцями до Америки.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить