Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для дому і сім'ї Дієта і харчування при виразці шлунка

Дієта і харчування при виразці шлунка
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Дієта і харчування при виразці шлунка

Є кілька головних правил, які потрібно враховувати при дієті:

* Слизова шлунка повинна знаходитися в повному спокої після вживання їжі.

* Не можна їсти продукти, які провокують виділення шлункового соку.

* Не можна їсти жорсткі продукти, наприклад, котлети з жорсткою обсмаженої скоринкою. Їжа повинна бути м'якою і ніжною.

* Чи не з'їдати занадто великі порції їжі за один присід.

* Є маленькі порції один раз на три години, щоб їжа швидше засвоювалася.

* Не допускати вживання холодної або гарячої їжі, організму потрібен час, щоб довести її до потрібної температури, і потім засвоїти.

* Чи не з'їдати більше 10 грамів кухонної солі протягом дня.

Їсти потрібно тільки корисні продукти, які містять вуглеводи, жири і білки в достатній кількості. У їжі повинні бути вітаміни і мінерали. Обов'язково вживати молоко і кисломолочні продукти, так як вони пом'якшують шлунковий сік і обволікають стінки шлунка, але все залежить від вашої переносимості молока - під час виразкової хвороби не всі можуть його вживати. Можна додавати молоко в слабкий кава і чай, небажаний прийом міцної кави. У продуктах повинні бути рослинні і тваринні жири, потрібно додати в раціон оливкова олія, тому що воно загоює рану. За день потрібно вживати не більше 500 грамів вуглеводів, 100 грамів білків, 100 грамів жирів. Рекомендована кількість калорій в день - 3000, ні в якому разі не більше.

Які саме продукти можна вживати:

* Хліб - підсушений або білий пшеничний в кількості 500 грамів на день. Нездобне печиво, сухарі і бісквіт теж можна вживати.

* Супи - слизові молочні, молочні круп'яні, з вермішеллю або домашньою локшиною, з протертими овочами, але без капусти.

* Яйця - омлет на пару або яйця некруто допустимі, але не більше трьох на день.

* Молочні продукти - свіжа сметана без кислого присмаку, чисте молоко, вершки, свіжий сир.

* М'ясні страви - курка, яловичина і телятина містять мало жиру, тому вживати потрібно саме їх. Очистіть м'ясо від жиру і сухожиль, готуйте на пару, наприклад, фрикадельки, котлети, пюре або тефтелі. Іноді можна з'їдати відварне м'ясо, чим воно м'якше, тим краще.

* Риба - окунь, щука і судак містять низький відсоток жиру, тому вживати їх краще в паровому, відварному і рубаною вигляді.

* Овочі - буряк, картопля, білі кабачки, моркву і гарбуз повинні вживатися без шкірки у вигляді пюре або овочевого рагу.

* Макарони і крупи - вівсянка, манка, гречка, рис, перловка. Подавайте до столу напіврідкими. Варіть їх разом з молоком і чистою водою. Макарони і вермішель можна їсти тільки у вареному вигляді.

* Жири - рослинна олія не більше 30 грамів, вершкове масло 20 грамів на блюдо. У день не можна з'їдати більше 100 грамів жирів, також не забувайте, що в тваринних продуктах міститься жир, він не повинен перевищувати кількість 40 грамів на день.

* Ягоди - бажано солодкі: суниця, полуниця і малина.

* Фрукти - не в'яжучі, солодкі і м'які. Запікайте або натирайте і робіть салат з різних фруктів.

* Солодощі - киселі, крему, желе і компоти з солодких фруктів і ягід дуже переважні.

* Соуси - краще всього використовувати молочний соус, наприклад, бешамель.

* Вітаміни - не купуйте вітаміни в аптеці, пийте відвар пшеничних висівок і шипшини, пийте свіжий сік некислих ягід і овочів, але розводите з чистою водою в рівному співвідношенні.


Ні в якому разі не можна пити міцні м'ясні, рибні та грибні відвари. Чи не їжте жирне і смажене м'ясо, рибу, гриби, особливо потрібно виключити з раціону тугоплавкі жири, наприклад, баранячий, свинячий і яловичий. Важка клітковина з твердих овочів теж дратує шлунок. Забудьте про гостру і солону їжу, смажену їжу теж, так як вона містить канцерогени. Не можна палити і вживати спиртне, теж не їжте шкідливу їжу: газовані напої, ковбасу, консерви, шоколадні пироги і багато іншого. Говорячи простіше - дотримуйтесь грамотну дієту і їжте лише здорову їжу.

На день потрібно з'їдати кілька порцій, поділених на дві або три частини. Їсти треба 5-6 разів на день маленькими порціями. Останній раз їжте за пару годин до сну, а на ніч випивайте склянку теплого молока. Ваше меню на день виглядає приблизно таким чином:


1. Сніданок: два яйця некруто або омлет на пару, рисова або манна каша, приготована на молоці у кількості 250 грамів, чай з цукром і молоком.

2. Через кілька годин після сніданку: картопляне пюре з додаванням олії оливок, дві котлети, приготовані на пару, молочна каша зі склянкою молока, невеликий шматочок хліба.

3. Обід: молочний суп з додаванням круп, фрикадельки, приготовані на пару, пюре картоплі з додаванням вершкового масла, фруктове желе.

4. Вечеря: варена риба, пюре картоплі з рослинним маслом, рисова каша з молоком.

5. Перед сном: один стакан теплого молока.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить