Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для дому і сім'ї Горобець польовий

Горобець польовий
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Горобець  польовий

Хто не знає цих зухвалих, сміливих і розумних пташок, що безжурно живуть на-віть у гамірних, багатолюдних містах! Про наближення весни ми судимо за їхньою поведінкою. Щойно яскравіше засвітить і пригріє сонце, як на дахах і біля розмерзлих калюж, на деревах міських бульварів починають цвірінькати веселі горобці. Вони ра-діють сонцю, приходу весни. І скільки завзяття в тому дзвінкому цвіріньканні! 
Забарвлення самця горобця сіреньке, з темними плямами на спині, на шийці – чорна пляма. самички майже однобарвні – сірувато-бурі, без яскравих тонів і плям.
Почувши слово «горобець», багато хто подумає, що йдеться про пташку, яку кожен бачить біля своєї оселі. Але існує ще один вид горобця – польовий. На вулицях міст він зустрічається рідко, хіба що в старих парках та садах. Річ у тім, що польовий горобець віддає перевагу рівнинній і пагорбистій місцевості, де відкритий простір чергується з рослинністю і є старі дуплясті дерева, тобто узліссям, алеям при дорогах, чагарникам понад берегами струмків.
Польовий горобець більше прив’язаний до природи, аніж звичайний – хатній. Гніздиться він не лише в дуплах, а й у порожнинах стін, шпаківнях, у стінках лелечих та орлиних гнізд, у норах берегових ластівок.
Самець і самиця приносять для майбутнього гнізда багатенько соломи, сіна, ро-слин, паперу, ганчір’я ,шерсті тварин. З усього цього вони роблять округле, недбале «гороб’яче» гніздо з м’якою підстилкою з пір’я.
Самиця зазвичай відкладає 5-6 яєць, котрі однаково старанно насиджує разом із самцем. Пташенят батьки вигодовують здебільшого комахами, котрими живляться й самі. Крім того, вони споживають різне насіння й фрукти.
Після гніздування польові горобці збираються у зграї, мандрують полями, ночу-ють у густих кронах дерев, у кущах або очереті. Але і в цей час пари зберігаються. Взимку, на відміну від звичайного горобця, польовий пристає до зграй інших зерноїд-них, таких, як зяблики, в’юрки, вівсянки. Багато пар лишаються  вірні своїм старим, добре висланим гніздам, ночуючи там.
Польовий горобець поширений по всій Європі за винятком невеликих територій, в Азії та Північній Африці.
Немає такого малого чи великого поселення, де б не бачили горобців. Вони смі-ливо стрибають вулицями, котрими мчать автомобілі, пурхають під ногами перехо-жих. Їхнє дзвінке цвірінькання чути і маленьких селах і в великих містах.
Спіймати горобця дуже не просто. Ця пташка обачлива й ураз помічає небезпеку.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить