Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для дому і сім'ї ВИРОЩУВАННЯ ФУНДУКА

ВИРОЩУВАННЯ ФУНДУКА
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

ВИРОЩУВАННЯ ФУНДУКА

Серед горіхоплідних рослин, що їх вирощує людина для харчування, фундук займає одне із чільних місць. Це обумовлено високою споживчою цінністю горіхів, простотою агротехніки, невибагливістю до ґрунтово-кліматичних умов та місця розташування в саду, іншими корисними якостями.

 

Горіхи фундука містять майже все, що визначає поживність продукту: 63-72% жирів, 15-23% білків, 6-10% вуглеводів, багато вітамінів та інших корисних речовин.

 

Ядро використовують у кондитерській та харчовій промисловості. Масло з фундука має дуже приємний смак і застосовується у фармацевтичній промисловості. По калорійності фундук перемагає хліб, м´ясо, молоко, не кажучи вже про картоплю, овочі та фрукти. Пилок суцвіть фундука є першим весняним кормом для бджіл. Простота розмноження та вирощування цієї культури робить її доступною для всіх як у промислових насадженнях, так і на присадибних ділянках.

 

ЧОМУ ВАРТО ПОСАДИТИ ФУНДУК?

В Італії, де знаходиться найбільша кількість фундукових насаджень Європи, цей горіх називають рослиною для лінивих.

 

Хороша врожайність: в середньому 5-7 кг з куща. Якщо ви посадите хоча б три куща - це вже 15-21 кг - буде що зимою гризти. Якщо ж ви посадите кущів вісім - то збирати по 40-56 кг - це вже хороше капіталовкладення у здоров´я всієї сім´ї (при нинішніх магазинних цінах такий врожай потягне більше ніж на 3000 грн.).

Здоров'я: тривале споживання горішків допомагає при хронічній втомі, неврозах, захворюваннях серцево-судинної системи, малокрів'ї, діабеті, ожирінні. А все тому, що фундук містить всі двадцять амінокислот, необхідних людському організму, дев'ять вітамінів та багато макро- і мікроелементів. Особливо корисний для дітей та літніх людей. У маслі фундука знайшли дуже цінну речовину: токоферол (вітамін Е), який що його називають вітаміном молодості. Це сильний антиоксидант, що подовжує життя, особливо корисний для людей старших. Лікувальні властивості мають також кора, шкаралупа та листя.

Тривалий термін зберігання. Головне - покласти зібрані та підсушені горіхи в сухе приміщення без сторонніх запахів, де без втрати смакових якостей їх можна зберігати хоч до наступного врожаю, а при необхідності - ще рік чи навіть два.

Простота в догляді та вирощуванні. В Італії, де знаходиться найбільша кількість фундукових насаджень Європи, цей горіх називають рослиною для лінивих - так мало він потребує догляду. Основні роботи по догляду за дорослим садом припадають на збір врожаю, вирізання надмірної прикореневої порослі та полив у посушливий період.

Невибагливість до ґрунтів та рельєфу ділянки. Фундук можна вирощувати майже на всіх видах ґрунтів, крім засолених, дуже важких глинистих та сухих піщаних. Під фундук можна відвести незручні для вирощування інших культур нерівні ділянки, де він, крім всього іншого, запобігатиме ерозіям ґрунту.

Краса. Зимою сережки цієї рослини виділяються на фоні снігу своїми рожевими, зеленкуватими чи навіть оранжевими тонами. Ранньою весною вони жовтіють і «пилять». Листя у різних сортів буває різного кольору: від темно- і світло-зеленого до жовтуватого і різних відтінків червоного. Особливо красиво, якщо в одному ряду з'єднати зелено-, жовто- і червонолисті кущі фундука.

 

РОЗМІЩЕННЯ ФУНДУКА НА ДІЛЯНЦІ

 

Для садіння фундука підходять майже всі різновиди ґрунтів, крім сухих піщаних, заболочених та засолених. Добре росте він як на рівній місцевості, так і на схилах: західних, північно-західних, північних, північно-східних та східних. Не підходять йому південні схили, де раніше зацвітають жіночі та чоловічі квіти, пошкоджуючись весняними заморозками.

 

Маючи поверхневу кореневу систему, фундук дуже добре зміцнює схили, не допускаючи їх ерозії. За кордоном - наприклад в Турції, Італії - він росте виключно на схилах гір, в місцях, непридатних для інших культур, даючи при цьому хороші врожаї.

 

Фундук - рослина «чужозапилювана», тому сади, закладені одним сортом, дають дуже низькі врожаї. Для кращого плодоношення на присадибних ділянках потрібно висаджувати не менше 2 різних сортів - це буде сприяти кращому опиленню. Розміщувати дерева слід на відстані мінімум 4 м одне від одного. На промислових плантаціях обов'язково висаджують сорти-запилювачі, розміщуючи їх по певній схемі.

 

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ ПРИ ЗАКЛАДАННІ ФУНДУКОВОГО САДУ

 

Період садіння. В південних і східних областях краще висаджувати фундук восени, за 2-3 тижні до морозів. За цей час він встигає вкоренитися, набратися за осінь-зиму вологи і ранньою весною добре піти в ріст. У північних і центральних областях його можна висаджувати як навесні, так і восени. Просто весною період садіння значно коротший, тому, що фундук дуже рано йде в ріст.

 

Хрущ. Личинки хруща люблять ласувати корінцями фундука (як, зрештою, і суниці, малини та багатьох інших садових культур). Поріг небезпеки: дві личинки на квадратний метр. Якщо їх більше - потрібно їх спочатку побороти, а вже потім саджати фундук. За рік до садіння сіють як сидерат гречку або люпин, так як вони для личинок хруща отруйні. Можна використовувати хімічні препарати, які вам порадять у спеціалізованих магазинах. Ґрунтові води повинні бути до поверхні не ближче 120 см. Виділяйте для фундука ділянки, що не затоплюються водою.

 

Захист від вітрів та протягів. Ми рекомендуємо садити фундук у місцях, захищених від сильних вітрів та протягів.

 

ПОСАДКА

Фундук, як і більшість плодових дерев та кущів, можна садити навесні та восени. До садіння саджанці потрібно потримати у вологому ґрунті або воді. Ні в якому разі не слід занурювати корені в бовтанку із глини - краще використовувати гідрогель (40 г на відро води).

 

Саджають фундук по схемі 5х4м, 5х5м, 6х4м, 6х5м або 6х6м. Для більш швидкої фінансової віддачі роблять загущену посадку, напр.: 5х2,5м, 5х3, 6х2,5 чи 6х3м. Тоді вже на шостий рік збирають повний промисловий врожай. Потім, коли крони зімкнуться, видаляють кожне друге дерево (кущ) або ж спочатку кожне друге дерево сильно обрізають, залишаючи більше місця для постійних дерев, а потім, коли і після такої обрізки крони змикаються, повністю його видаляють.

 

ДОГЛЯД

Догляд за фундуком полягає в прополюванні бур'янів та розпушуванні ґрунту в пристовбурних кругах. Оскільки коренева система у фундука поверхнева (корені рослини розміщені на глибині 10-15 см), робити це потрібно достатньо акуратно, на глибину 5-8 см. Обрізані корені товщиною 3-5 см не відновлюють росту. Фундук - це кущ, і бокові паростки починають з'являтися на третій рік. Але при бажанні ви можете сформувати з нього дерево, буде набагато зручніше збирати врожай, особливо на промислових плантаціях. Для цього потрібно буде постійно вирізати всі новоутворені пагони. Якщо ж ви все вирішили формувати кущ, потрібно слідкувати, щоб він не загущувався, тому що це погано вплине на якість врожаю. Загущений кущ погано освітлюється сонцем і весь врожай зосередиться на зовнішніх гілках, а горішки стануть меншими. Тому, починаючи із 5-7 року, в кущі потрібно залишити 5-7 пагонів, вирізаючи інші. У сортових саджанців плодоносіння починається на 4 рік після садіння, а у сіянців - на 2 роки пізніше.

 

Пік плодоношення фундука припадає на 7-20 рік

 

Фундук – культура довговічна. На одному місці фундук може рости до 100 і більше років. Пік плодоносіння приходиться на 7-20 рік. Для омолодження куща його зрізують під корінь, а на наступний рік починають з'являтися нові пагони, які знову вступають в плодоношення.

 

Фундук – не лише цінна культура, він ще й дуже декоративний. Крім зеленолистих сортів є також червонолисті, жовтолисті, з розсіченим листям - вони можуть стати прикрасою будь-якого саду.

 

ПОПУЛЯРНІ СОРТИ ФУНДУКА

Барселонський

Кущ сильнорослий, утворює розлогу, густу крону. Достатньо витривалий у відношенні низьких температур. В умовах нашого клімату досягає висоти 5 м. Листя велике або дуже велике, світло-зелене, верхня сторона темніша, нижня - світла, на жилках - трохи ворсинок. Восени листя стає світло-жовтим.

 

Сорт має чисельні великі сережки (довжина - до 9 см, діаметр - біля 7 мм), переважно по 2-3 у китицях, салатового кольору. Час цвітіння - середньоранній. Плодова обертка дуже велика, майже у 2 рази довша за горіх, широка, розкрита віялом. Краї мають довгі вузькі зубчики. У період достигання горіхів оболонка розтріскується, і горіхи вільно випадають.

 

Горіхи дуже великі, різної форми, злегка приплюснуті, часто тригранні. Висота горіха - до 25 мм, ширина - до 20, товщина - 17 мм. Шкаралупа досить товста, червоно-коричнева, знизу блискуча з темно-коричневими полюсами, до верхівки світліша. Верхівка горіха часто шипувата. Ядро велике, майже повністю заповнює шкаралупу. Форма - несиметрична, приплюснута. Ядро - соковите, солодке, смачне, покрите зморщеною, дрібноволокнистою, тонкою, коричневою оболонкою. Іноді всередині ядра є невелика порожнина.

 

Горіхи достигають у першій половині вересня.

 

Сорт дуже врожайний, рано починає плодоносити. Заслуговує широкого поширення по всіх типах насаджень, особливо товарних. Недоліком сорту є його вразливість до моніліозу. Запилювачі: Галле, Чудо з Больвілер, Ламберта білий, Давіана.

 

Косфорд

Сорт виведений в Англії, в місцевості Оксфорд в 1816 г. Кущ сильнорослий, має високу, густу крону. Середньовитривалий стосовно низьких температур. Листя темно-зелене, велике, восени червоніє. Сережки чисельні, довгі, коричневого забарвлення. Час цвітіння - ранній.

 

Горіхи легко випадають з обгортки, крупні, подовгасті, на кінцях злегка приплюснуті і закруглені. Шкаралупа досить тонка, жовто-коричнева, по мірі дозрівання переходить у червоно-коричневу. Ядро покрите гладкою, коричневою, волокнистою оболонкою, не дуже щільно заповнює шкаралупу, соковите, смачне. Колір - світло-кремовий. Горіхи достигають у другій чи третій декаді вересня.

 

Сорт рано починає плодоносити, дуже плодовитий. Потребує тихого, захищеного від вітру місця. Його потрібно садити в районах із теплим мікрокліматом. Сорт є хорошим запилювачем для багатьох сортів: Галле, Чудо з Больвілер, Вебба цінний, Ноттингемський и т.ін. Сам вважається майже самозапильним. Крім того, добре запилюється такими сортами: Галле, Ламберта червонолистий.

 

Галле (Гальский)

В перші роки після садіння міжряддя можна використовувати для інших овочевих або ягідних культур

використання міжряддь фундука в перші роки після садіння

Німецький сорт, виведений в 1788 р. Кущ сильнорослий, утворює велику, розлогу крону середньої щільності. Виростає до 5,5 м. Листя темно-зелене, з шорсткими ворсинками. Сорт має чисельні чоловічі суцвіття, в китицях до 6 штук (довжина до 7 см, діаметр - близько 5 мм). Час цвітіння - середньо-ранній, як правило, разом із іншими сортами.

 

Плодова обгортка у час достигання жовтіє, розкривається і горіхи досить легко випадають.

 

Горіхи великі чи дуже великі, конусоподібні, сильно звужуються до верхівки. Розміри: висота - до 28 мм, ширина - до 25, товщина - до 23 мм. Форма, переважно, правильна, злегка приплюснута. Шкаралупа досить товста, жовто-коричнева або коричнева з темними смугами, гладка, блискуча. Ядро велике, яйцеподібне, з гострою кінцівкою, покрите темно-коричневою, досить грубою волокнистою оболонкою, яка легко відділяється. Колір ядра - світло-кремовий, смак - солодкий.

 

Горіхи достигають досить пізно, переважно у другій половині вересня або на початку жовтня. Не потрібно поспішати зі збиранням урожаю, так як рано зібрані горіхи втрачають вагу та смак.

 

Один із найбільш врожайних сортів, що плодоносить регулярно та щедро. Горіхи великі, гарно виглядають. Сорт потребує плодючого ґрунту, теплого та багатого на перегній. Поганий урожай ви можете отримати у випадку вирощування у холодному та підмоклому ґрунті. Галле потребує підвищеного, захищеного від вітру місця. Запилюється іншими сортами і потребує хороших запилювачів, наприклад, Барселонський, Косфорд, Ранній довгий.

 

Варшавський червоний

Сильнорослий кущ кулястої форми. Горіхи великі, дуже смачні, достигають у другій половині вересня. Надзвичайно декоративний сорт з червоним листям, поступово зеленіє влітку, а восени стає жовто-червоним. Запилювачі: Галле.

 

ЧИМ ВИГІДНИЙ ФУНДУК ДЛЯ ФЕРМЕРА

 

По-перше, фінансовою віддачею: при хорошому догляді середня врожайність складає 18-20 центнерів з гектара. Ціна фундука для кінцевого споживача (в магазинах і на базарі) складає більше 50 грн за кілограм нелущених горіхів. Якщо самому організувати їх продаж на ринку, то дохід складає 90000-100000 грн з гектара. Якщо здавати посередникам гривень по 15 за кілограм, сума складе 27000-30000 грн з гектара. Для довідки: фермери у Європі здають гуртом фундук по ціні 1,3-2,5 євро за кг.

По-друге, тривалим терміном реалізації та простотою зберігання.

По-третє, відносною простотою вирощування та невеликими затратами на догляд за садом. Основні затрати по догляду за дорослим садом припадають на збір врожаю (який, до речі, можна механізувати). Затрати на захист плантації від шкідників значно менші, ніж для інших садових культур.

По-четверте, невибагливістю до ґрунтів та рельєфу площі.

Ось що ще важливо: практично відсутня конкуренція. 99% фундука завозять з-за кордону, віддаючи при цьому немалі гроші за транспортування та розмитнення. В 2007 р. було завезено 2766 тон фундука, а перші фундукові плантації в Україні лише закладаються, тому тим, хто зараз вложить гроші у фундуковий сад, не доведеться ламати голову, як його продати. Вже зараз українські фірми, що займаються імпортом, заготівлею та переробкою горіхів, готові купувати фундук, але... немає в кого. Цьому присвячений не один виступ бізнесменів на останніх конференціях Асоціації горіховодів України.

Хто не їв популярні зараз цукерки та шоколадки з фундуковим горішком, або хоч раз не попробував "нутеллу"? Українська кондитерська індустрія працює повністю на імпортному фундуку. Фури за фурами направляються з фундуком в Україну. Із цієї кількості значна частина могла б бути вироблена в межах нашої Батьківщини і, можливо, навіть Вами…


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить