Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для студента... Підходи до розрахунку вихідної ціни на товар

Підходи до розрахунку вихідної ціни на товар
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Підходи до розрахунку вихідної ціни на товар

Визначаючи вихідну ціну на товар або послугу, фірмі доводиться вирішувати цю проблему в наступній послідовності:
1. Постановка завдань ціноутворення.
2. Визначення попиту.
3. Оцінка витрат виробництва.
4. Аналіз цін і товарів конкурентів.
5. Вибір методу ціноутворення.
6. Установка остаточної ціни на товар.
Розглянемо їх більш докладно.
Завдання ціноутворення:
1. Забезпечення виживаності фірми. Таке завдання ставиться фірмою, коли на ринку панує гостра конкуренція, пропозиція перевищує попит і виживання - єдине завдання, яке фірма вирішує за рахунок розумних цінових поступок, тобто зниження ціни на свої товари до рівня витрат
2. Максимізація поточного прибутку фірми. Вирішуючи дане завдання, фірма проводить аналіз попиту й витрат виробництва стосовно до різних рівнів цін і вибирає таку ціну, яка забезпечує на даний момент максимальний прибуток. Для таких фірм поточний фінансовий успіх важливіше перспектив розвитку.
3. Завоювання лідерства за показовою часткою ринку. Тут фірма через коректування ціни всіляко намагається зберегти й навіть збільшити свою ринкову частку. Економічний розрахунок будується на тому, що захоплення більшої частки гарантує стійке положення і прибутку.
4. Завоювання лідерства за показниками якості. Фірми вирішують завдання прибутковості підприємства за рахунок високої якості товарів і відповідності високих цін, які вимагають високих витрат виробництва. Реалізується стратегія «ціна-якість».
Визначення попиту (див. розділ 1.2.)
Оцінка витрат виробництва.
Попит визначає максимальну ціну, мінімальна ціна визначається витратами. Фірма завжди прагнуть призначити таку ціну, щоб вона повністю покривала витрати з виробництва, розподілу й збуту, а також включає справедливу норму прибутку за зусилля і ризик.
Види витрат: постійні, змінні.
Постійні – залишаються постійними при будь-яких обсягах виробництва (оренда, комунальні послуги).
Змінні – міняються у прямої залежності від обсягу виробництва (розраховуючи на одиницю продукції вони більш-менш стабільні).
Крім того, в маркетингу виділяються і валові витрати, що представляють суму постійних і змінних витрат.
Аналіз цін і товарів конкурентів.
На ціни й асортименти фірми впливають реакції конкурентів. Тому необхідно стежити за зміною ринкової кон'юнктури:
1) здійснювати порівняльні закупівлі товарів у конкурентів;
2) порівнювати прейскуранти цін у конкурентів;
3) проводити демонтаж і апробування товару конкурентів;
4) проводити опитування покупців з приводу цін і якості товарів фірми й конкурентів;
5) проводити аналіз факторів, що впливають на динаміку змін власної ціни.
Вибір методу ціноутворення і установка ціни.
Визначивши попит, суму витрат, ціни конкурентів, фірма стає підготовленою до вибору ціни на власний товар. Ціна ця буде перебувати в проміжку між занадто низкою, що не забезпечує прибуток, і занадто високою, котра блокує попит. Для фірми у всіх випадках мінімальна ціна визначається собівартістю, а максимальна - наявністю яких-небудь унікальних достоїнств у товару. Найпоширенішими методами визначення ціни є:
• метод розрахунку ціни - середні витрати + прибуток;
• розрахунок ціни на основі побудови графіка беззбитковості;
• розрахунок ціни на основі відчуття цінності товару.

Кожна фірма вибирає свій підхід у ціноутворенні й виробляє з урахуванням кон'юнктури ринку свою власну цінову стратегію.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить