Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для студента... Отруєння грибами

Отруєння грибами
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Отруєння грибами

Гриби є небезпечними продуктами харчування, споживання яких може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруйними компонентами грибів є токсини, алкалоїди та сполуки важких металів.
Основні причини отруєнь - вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих і зіпсованих їстівних грибів, а також грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутацій (на смітниках, в лісопосадках автострад тощо).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль в животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, серцево-судинна недостатність. Перші ознаки отруєння з'являються через 1-4 год. після вживання грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 год. Смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
викличте "швидку медичну допомогу";
до її прибуття негайно промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину парманганата калію, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли вода стане чистою, дайте хворому 5-6 пігулок активованого вугілля);
після надання першої допомоги дайте потерпілому пити чай або підсолену воду, на живіт і до ніг покладіть теплі грілки;
з'ясуйте, хто разом з постраждалим вживав гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
Використовуючи гриби як продукти харчування, належить пам'ятати (І.М.Пархоменко та ін., 2001):
збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;
не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, і хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Не купуйте гриби на стихійних ринках;
не збирайте старих , в'ялих, червивих грибів;
не збирайте "шампіньйони" та "печериці" у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба мають біле забарвлення;
не порівнюйте зібрані гриби із зображенням в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
не куштуйте сирі гриби на смак;
принесені додому гриби, особливо зібрані дітьми, ще раз перевірте. Усі сумнівні - викидайте, решту - ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть слизьку плівку;
при тривалому зберіганні в грибах утворюється трупна отрута, тому їх піддають кулінарній обробці в день збирання;
при термообробці гриби кип'ятять 10 хв, у воді, відвар зливають, тоді варять або смажать;
гриби, які використовують для соління (грузді, вовнянки), неодмінно вимочують, таким чином ви позбудетесь гірких речовин, котрі вражають слизову оболонку шлунка;
ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
гриби (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння;
значна частина їстівних грибів містить в собі мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль - можна отруїтись;
суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хв.
Пам'ятайте про можливість таких помилкових тлумачень:
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар з отруйними грибами срібна ложка або срібна монета чорніє".
"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів зникає після кип'ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить