Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Для студента... Методи статистичного керування якістю

Методи статистичного керування якістю
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Методи статистичного керування якістю

Для контроллингу значне те, що  один зі шляхів збільшення доходу складається в підвищенні якості товарів.. Саме собою зрозуміло, що на продукцію високої якості надходить менше скарг споживачів, менше заявок про безкоштовне сервісне обслуговування і гарантійний ремонт. Цими процесами також можна керувати за допомогою програм у Excel. Єдине, що для цього буде потрібно – це база даних. В основі статистичного методу керування процесом контролю за якістю, є спостереження, на основі яких визначають, чи не вийшов процес за визначені рамки протягом визначеного періоду часу. Метод заснований на повторюваному процесі, а вибір частоти спостереження залежить від того, наскільки точно ви хочете ним керувати. Чим більше спостережень, тим точніше результат, але і тим дорожче сам процес спостереження.
Рис. 8 Диарама контролю якості
S – діаграма відбиває стандартне відхилення, тобто міру варіації окремих показників щодо середнього значення. Зображені три лінії дозволяють зрозуміти процес, що відбувається. Ці горизонтальні лінії називаються верхньою контрольною межею (ВКП), центральною лінією (ЦЛ) і нижньою контрольною межею (ВКП). За допомогою цих ліній можна простежити деякі залежності. (рис. 8)
• Якщо занадто велика кількість крапок знаходиться вище ВКП, або нижче НКП, процес вийшов з підконтрольного стану.
• Якщо ряд точок має тенденцію підвищення до ВКП або до зниження НКП, то варто вживати заходів до стабілізації процесу.
Приведена інформація корисна тим, що показує не тільки імовірність  виходу процесу з під контролю, але і момент, коли це почалося.
Ще важливіше для покупця проведення приймального статистичного контролю. Нікому не хочеться купувати неякісні товари. При цьому варто враховувати, що основна мета виробництва залишається в одержанні доходу. Для покриття витрат, понесених для досягнення повної відсутності браку в зробленій продукції, обов'язково прийдеться підвищити ціни. Тому покупці і продавці великих партій звичайно вважають прийнятним допущення визначеної частки браку в партії товару. Програма Excel дає можливість за допомогою декількох функцій відповісти на ці питання.
За допомогою цієї кривої можна визначити імовірність того, яка партія товару може бути прийнята покупцем (вертикальна вісь) при різних відсотках браку (горизонтальна вісь). При цьому, чим менше показник фактичного браку, тим більше імовірність того, що партія буде прийнята покупцем. Вид кривої якості продукції визначається наступними параметрами.
• Припустимий рівень якості (ДУК) товарів постачальника. ДУК являє собою максимальний відсоток браку, що покупець готовий прийняти як середній показник процесу.
• Припустимий відсоток браку в партії товару (ДПБВПТ) відбиває мінімальний рівень якості, що покупець готовий прийняти в даній партії продукції.
• Ступінь ризику постачальника полягає в тім, що покупець може відмовитися прийняти не браковану партію товару внаслідок помилки, допущеної в ході вибіркового контролю. Ступінь ризику постачальника представлена відстанню між верхньою горизонтальною лінією і 100-процентною оцінкою.
• Ступінь ризику покупця полягає в тім, що в результаті помилки, допущеної в ході вибіркового контролю, їм буде прийнята не якісна партія товару. Даний ступінь ризику представлений у виді нижньою горизонтальною лінією.
• N – необхідний  розмір контрольної вибірки.
• С – максимальна кількість браку у вибірці, при якому не може бути відкинута вся партія.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить