Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Наука ТНВ Передумови розміщення посівів гречки на Півдні України

Передумови розміщення посівів гречки на Півдні України
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 633.12

Передумови розміщення посівів гречки на Півдні України

О.В.АВЕРЧЕВ – к.с-г.н.,доцент,

Ю.С.НАРОХА – викладач, ХДСГІ

Границя зони вирощування гречки була зумовлена не стільки біологічними особливостями культури, скільки умовами, що історично склалися та пов’язані з комплексом факторів, в тому числі рівнем розвитку сільськогосподарського виробництва та агротехніки, економічного та соціального розвитку країни вирощування.
Найбільший розквіт виробництва гречці спостерігався у ХVІІ–ХVIII ст. У той час за врожайністю гречка не поступалася іншим зерновим культурам. Гречка в багатьох країнах Європи була важливою хлібною рослиною.
Крупа гречки займала одне з провідних місць в сільськогосподарському виробництві США, Росії, Франції, Польщі, Германії та інших країн. В Росії площа посіву гречки складала 13% посівної площі, В Германії - 15-20%, у Франції - до 25%.
Таке широке розповсюдження цієї культури у ХVІІ –XVIII ст. пояснюється ще й тим, що гречка широко використовувалась в бджільництві як основний медонос.
В умовах слабкорозвинутого сільського господарства, низького рівня агротехніки, гречка вирощувалась там, де природні умови забезпечували їй нормальний розвиток. Зона її вирощування  обмежувалась вимогами плодючості грунту, достатньої кількості світла, тепла та природної зволоженості. Була визначена конкретна границя цієї зони - від паралелі 60° півн. широти на півночі до паралелі 50° півн. широти на півдні. Південні регіони не використовувались під посіви гречки головним чином з причини недостатнього зволоження, а також з причини вкрай низького рівня сільгоспвиробництва та агротехніки зокрема.
З розвитком науково-технічного прогресу у всіх напрямках промисловості та сільського господарства, гречку витіснили інші культури. Так, розповсюдження на ринках Європи бобових культур, картоплі, рису; розвиток виробництва пшеничних та кукурудзяних круп; підвищення врожайності пшениці за рахунок внесення мінеральних добрив - все це зумовило скорочення посівів гречки. Крім того, збільшення виробництва цукру послабило позиції гречки як головного джерела отримання меду. До середини XIX ст. площа посівів гречки в Росії скоротилась до 2,1-2,5% від загальної площі зернових.
Було визначено, що найбільш сприятливим для гречки є м’який клімат з достатнім зволоженням, що в районах з малою кількістю природних опадів та різкими зонами температури гречка страждає від заморозків та заметів (Плотніков, 1934). Тому площа посіву гречки в південних регіонах і досі залишається на низькому рівні.
Основною причиною недостатнього впровадження в нашій зоні цієї культури є недостатня вивченість можливостей гречки та її вимог щодо умов вирощування.

Загружаюсь...


Более старые статьи:

 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить