Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Материалы для работы Економічно-організаційна характеристика ТОВ „Данон Дніпро”

Економічно-організаційна характеристика ТОВ „Данон Дніпро”
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Економічно-організаційна характеристика ТОВ „Данон Дніпро”

Товариство з обмеженою відповідальністю „Данон Дніпро”- найсучасніша молокопереробна компанія в Україні, що славиться європейськими стандартами виробництва та якості.  Здоров’я грає ключову роль в історії Компанії «Данон» з часів заснування її Ісаком Карассо в Барселоні в 1919 році.  Ісак Карассо розробив перший йогурт «Данон», що продавався в аптеках за рецептом та допомагав дітям при кишечних  розладах.  На це його надихнули дослідження молочних ферментів Іллі Мечникова, лауреата Нобелівської премії в галузі медицини в 1908 році, та діячів інституту Пастер в Парижі. Карассо виписав в Іспанію з Пастерівського інституту штами молочнокислих йогуртових культур: болгарської палички та термофільного стрептокока. Десять років потому син Ісака – Даніель (на честь якого й отримала назву компанія «Данон») продовжив традицію «Данон» у Франції.  В 1957 році відбулося злиття «Данон» з компанією Gervais, що призвело до появи нових типів молочних продуктів. Початок сьогоднішньої Групи «Данон» заклав Антуан Рібу, голова компанії по виробництву скла BSN. У 1973 році саме він посприяв злиттю BSN та Gervais Danone, що призвело до створення найбільшого харчового бізнесу у Франції. Під керівництвом Антуана протягом наступних 20 років компанія поступово відмовилася від скла та сфокусувалася виключно на продуктах харчування та напоях, перетворюючись на третій за величиною в своєму сегменті бізнес у Європі.
В середині 1990-х «Данон» працював в багатьох напрямках, виробляючи йогурти, макарони, печиво, воду, кондитерські вироби, готові до споживання блюда, пиво та багато всього іншого. Проте коли Рада Директорів в 1996 році призначила на посаду голови Групи сина Антуана – Франка Рібу, він розпочав географічне розширення бізнесу і сфокусувався на трьох ключових напрямках з високим потенціалом росту: свіжі молочні продукти, вода та печиво. Ці продукти харчування були найкориснішими для здоров’я, а отже, найбільше відповідали критеріям Групи. Діяльність у Західній Європі, що на той час нараховувала вже 80% продаж, поширилася на Азію, Африку, Східну Європу, Північну і Південну Америку.  В 2007 році розпочався новий етап в історії «Данон»: з одного боку, був проданий напрямок виробництва печива, з іншого – відбулося об’єднання з голландською компанією Royal Numico, що займає передові позиції у світі в сфері виробництва дитячого та медичного харчування. Цей стратегічний крок символізує ще більш чіткий фокус на нашій місії: нести здоров’я через харчування якомога більшій кількості людей.
Обсяг продажів найбільшого в світі виробника йогуртів Groupe Danone SA (Франція) в I кварталі 2011 р. виріс на 8,5% - до 4,76 млрд євро в порівнянні з 3,98 млрд євро, отриманими за аналогічний період роком раніше. При цьому обсяг продажів підрозділу з виробництва молочних продуктів за звітний період склав 2,85 млрд євро (+22,9%), а обсяг продажів підрозділу з виробництва безалкогольних напоїв - 718 млн євро (+15,9%)
Danone є виробником продуктів здорового харчування. Підрозділи компанії розташовані в 120 країнах на п‘яти континентах. Danone володіє 160 виробничими центрами. Компанія займає провідні позиції в чотирьох областях виробництва продуктів здорового харчування: свіжі кисломолочні продукти, вода, дитяче харчування та медичне харчування. Чистий прибуток Danone в 2010 р. виріс на 37,5% - до 1,87 млрд євро
В Україні «Данон» має 8 регіональних представництв та завод «Данон Дніпро», що знаходиться в Херсоні.  Як і в усіх інших країнах, в Україні «Данон» пропагує здоровий спосіб життя.  Одним із стратегічних напрямків діяльності «Данон» у світі є соціальна відповідальність. В Україні, як і у всьому світі, місія компанії полягає не лише у виробництві здорових продуктів, але і в просуванні здорового способу життя та турботі про здоров'я наших споживачів. У жовтні 2006 року в місті Херсон компанія «Данон» розпочала виробничу діяльність на місцевому молочному заводі. У той же час було розпочато повну реконструкцію заводу. На підприємстві налагоджено виробництво продукції торговельних марок «Активиа», «Растишка», «Живинка», «Веселий пастушок» та «Даніссімо». На сьогоднішній день щорічно випускається біля 50 тис. тонн молочної та кисло-молочної продукції. Ілля Мечников першим довів користь харчової болгарської палички. Вперше її застосували саме в йогуртах «Данон» ще на початку XX сторіччя, адже основна місія компанії - «Нести здоров'я якомога більшій кількості людей у світі з продуктами харчування компанії «Данон». Здоров'я у продуктах «Данон» - не тільки корисні бактерії, а й сировина, яку використовують для виробництва. Це продукти найкращого ґатунку - ті, що відповідають високим стандартам компанії на всі 100%.
„Данон Дніпро” є одним з найбільших закордонних інвесторів Херсонської області та найкращим платником податків регіону, одним з найкращих работодавців,  бере активну участь у громадському житті Херсонщини і робить значний вклад у її розвиток. В перспективі розглядається вихід на ринок РФ.
Основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства з початку 2010 року мають позитивну динаміку.За 2010 рік до державних та місцевих бюджетів, державних цільових фондів перераховано 4815 тис. грн. У 2010 році  сума дотацій перерахована виробникам молочної сировини складає 9957 тис.грн. Протягом минулого року ТОВ «Данон-Дніпро» наростив обсяг виробництва на 52%. У 2010 році вироблено молочної  - 37,8 тис.тонн, що на 11,2% більше в порівнянні із показником 2009 року. На 2011 рік планується  виробити  продукції – 46,0 тис.тонн. закупку молока підприємство здійснює в основному у сільгосппідприємствах та господарствах населення  Бериславського,    Великоолекесандрівського, Верхньорогачицького, Високопільського, Нововоронцовського, Голопристанського, Горностаївського,  Чаплинського та Скадовського районів області. В додатку А  дипломної роботи представлено паспорт підприємства ТОВ»Данон Дніпро».

З початку 2011 року закупівельна ціна на сировину по сільгосппідприємствах складає 3211,76 грн/тонну від господарств населення – 2178 грн/тонну.Сегмент виробництва основних видів продукції показано на рис.2.1.
Основними продуктами виробництва є йогурти – 49%, кефіри – 22%, молоко – 14%, ряжанка – 8%, сметана – 7%.
ТОВ «Данон-Дніпро» реалізовує  продукцію на вітчизняному ринку, виходить на експорт у Білорусь та Молдову. В перспективі розглядається вихід на ринок РФ. Соціально-економічні показники ТОВ»Данон Дніпро» наведені у таблиці 2.2. Заборгованість перед бюджетами всіх рівнів, державними цільовими фондами, за енергоносії та з виплати заробітної плати відсутня.
За результатими дослідження виявлено наступні основні проблеми підприємства:Зростання цін на енергоносії (електроенергія, газ), що негативно впливає на собівартість продукції та її конкурентноспроможність.
- Зростання цін на сировину и відсутність достатньої кількості сировини необхідної якості.
- Несформований ринок продукта преміум классу.
- Висока сезонність для традиційного продукта.
- Несформованність локального ринка кваліфіційного персонала.
По організаційній структурі підприємство поділяється на служби, які мають чітко обкреслені задачі: виробництво, технічна служба, відділ якості,  фінансовий відділ, служба економічної безпеки, відділ по роботі з персоналом, до складу якого входить інженер з безпеки праці, відділ досліджень та розробки продуктів.  Завод було придбано у минулих власників у жовтні 2006 року, коли він став частиною Групи Данон.  Загальна розгорнута площа заводу складає 5,12 га , коефіцієнт забудівлі території – 0,26.

Підприємство знаходиться в межах обласного центра м. Херсон  по території якого проходить  залізнична колія Одеської залізничної дороги.
Загальна промислова площа підприємства складає 2,97 га. Рельєф спокійний з загальним схилом у західному напрямку. Ґрунти сірі суглинисті, ґрунтові води знаходяться на глибині 1,5 м. Для забезпечення підприємства водою існує 2 артезіанських свердловини.
До складу підприємства належать: консервний цех, цельномолочний цех, цех по розливу мінеральної води, цехи допоміжного виробництва, сантехнічні об'єкти, котельня, градирня, гараж, комори, приміщення управління товариства.
Сировиною для переробних підприємств молочної промисловості є молоко. Тому стан сировинної бази у регіоні – це найсуттєвіший показник для ефективного виробництва продукції молочної промисловості. Нажаль, наразі стан тваринницького комплексу складний , тому виникає жорстка конкуренція за постачальників сировини. ТОВ»Данон» має достатньо довгу історію існування та добре налагоджені зв’язки як із постачальниками сировини, так і з покупцями кінцевої продукції. Основні регіони постачання сировини з розподілом на сільськогосподарські підприємства та особисті селянські господарства за 2010 рік та кількість молока, отриманого від них представлено у наступній таблиці 2.3.
На основі даних таблиці можемо визначити, що підприємство має широке коло постачальників сировини (обслуговується 18 регіонами). В свою чергу визначили, що питома вага у постачанні молока особистими селянськими господарствами майже втричі більша ніж сільськогосподарськими підприємствами.
Найбільшу питому вагу у структурі постачанні молока по районах займають Білозерський , Каланчацький, Великоолександрівський, Голопристанський:, відповідно 17,10; 15,09; 13,10 та 12,13 відсотків.

Безперервний процес виробництва характеризується певними результатами, які відображають його ефективність та доцільність.
Валова продукція сільського господарства - це первісний результат взаємодії факторів виробництва, матеріальна і вартісна основа інших кінцевих результатів, що в натуральній формі представлений всіма виробленими протягом року первинними продуктами рослинництва і тваринництва, а у вартісній - оцінений за порівнянними цінами відповідного року.
Отже, тепер більш детально розглянемо основні показники розміру виробництва ТОВ»Данон». Вони відображені у таблиці 2.4.
Таблиця 2.4
Розміри виробництва ТОВ»Данон»
Показники    2006р.    2007р.    2008р.    2009р.    1півріч20010р.    20010р. до 2006р.,%
Валова продукція, тис. грн.     20655,1    36007,3    33011,1    42066,7    48222,6    233,47
Товарна продукція, тис. грн.     20082,4    36840,1    29129,6    52161,4    55520,8    276,46
Середньорічна чисельність працівників, чол. .     229    303    308    329    332    144,98
Середньорічна вартість основних виробничих фондів, тис. грн.     5022,1    5261,4    1876,95    2350,3    2247,85    44,76
Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.     1264,15    2306,3    3116,9    3567,6    4447,2    351,79

На основі даних таблиці визначили, що за період з 2006 р. по 2010 р. по всіх показниках розміру виробництва відбувалося збільшення, окрім середньорічної вартості основних виробничих фондів. Вартість валової продукції збільшилася на 133,47%, порівняно з 2006 р., вартість товарної продукції збільшилася на 176,46%, до 2006 р. . Середньорічна вартість оборотних засобів збільшилась на 251,79%, до 2006 р. . Ці зміни відбулися за рахунок докорінного розширення виробництва, до 20010р. відбувалося постійне зростання виробництва по основних видах продукції і з 2008 р. започатковано нове виробництво по розливу мінеральної води. За результатами 2009 року завод «Данон Дніпро» заняв п’яте місце у рейтингу підприємств материнської компанії, які мають кращі показники динаміки розвитку. Оцінювалась діяльність 48-ми заводів компанії «Данон» у різних країнах світу, критеріями для визначення переможців були темпи модернізації виробництва, покращення якості продукції та інші показниками, які характеризують динаміку розвитку підприємства. Протягом минулого року ТОВ «Данон-Дніпро» наростив обсяг виробництва на 52%.
Виконання планів процесу виробництва та реалізації продукції на підприємстві залежать від забезпеченості підприємства робочою силою та її раціонального використання, розподілу по робочим місцям у відповідності з кваліфікацією, а також від рівня організації праці та ступеня використання робочого часу.
Трудові ресурси сільського господарства - це працездатне населення, яке зайняте в сільськогосподарському виробництві. Вони включають працездатних робітників і службовців: чоловіків віком від 16 до 60 років та жінок віком від 16 до 55 років.
Чисельність та ефективність використання трудових ресурсів ТОВ„Данон Дніпро” представлено у наступній таблиці 2.5.
Аналіз чисельності робітників на підприємстві показав, що впродовж п’яти років відбулося суттєве збільшення трудового потенціалу виробництва. Середньорічна чисельність працівників збільшилась на 44,98%, прямі витрати праці збільшилися на 88,23%, а відпрацьовано 1 працівником людино-днів – на 30,09% у порівнянні з 2000р
Це зумовлено тим, що загальне збільшення виробництва продукції за досліджуємий період йде суттєво швидшими темпами ніж зростання чисельності працівників. Всі лінії виробництва на підприємстві автоматизовано і збільшення виробництво не вимагає суттєвих збільшень чисельності персоналу. З цього випливає збільшення виробітку (на 61,04%) за 2010 р. у порівнянні з 2006 р.
Основні виробничі фонди (основний капітал) - це грошовий вираз знарядь праці. Вони беруть участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натурально-речову форму.

Аналіз даних про наявність і ефективність використання основних виробничих фондів показує, що за період з 2006 р. по 2010 р. суттєво скоротилась вартість основних виробничих фондів (на 54,9%), це говорить про те, що існує чималий знос будівель, та обладнання. Фондовіддача збільшилася у п’ять разів (до 517,55%), а фондорентабельність у чотири рази. Зі зменшенням основних виробничих фондів зменшився і похідний показник – фондоозброєність, на 68,89%, в період з 2006 по 2010 р. р.
Знаряддя і предмети праці, виражені у вартісній формі, разом з грошовими ресурсами, що обслуговують процес виробництва, становлять поняття виробничих фондів. Їх кругообіг відбувається як рух вартості, результатом якого є виробництво матеріальних благ, що втілюють у собі вартість спожитих засобів виробництва.
Залежно від характеру обороту, а також від функціональної ролі і значення в процесі створення нових споживних вартостей засоби виробництва поділяють на основні й оборотні фонди (основний і оборотний капітал).
Оборотні фонди представлені предметами праці. Вони беруть участь у процесі виробництва протягом лише одного виробничого циклу, втрачають при цьому натурально-речову форму і повністю передають свою вартість на заново створюваний продукт. Як бачимо, характер їх обороту докорінно відрізняється від характеру обороту основних фондів, що безпосередньо позначається на формуванні витрат, які включаються в собівартість продукції. У процесі кругообігу виробничі фонди послідовно переходять зі стадії виробничих запасів у стадію виробництва, а з неї - в стадію готового продукту.
Наявність оптимальної кількості необхідних оборотних засобів зумовлює їх раціональне відтворення. Наявність оборотних засобів, термін одного обороту та ефективність їх використання наведені у таблиці 2.7.
Аналіз даних засвідчив, що на переробному підприємстві з 2006 по 2010р. р. внаслідок інтенсифікації виробництва в три рази збільшилася середньорічна вартість оборотних засобів, що становить 4 млн.447,2 тис. грн. (на 30 млн.73,1 тис. грн. більше ніж у 2000 р). Це потягло за собою і збільшення таких основних показників, як: тривалості 1 обороту, коефіцієнту закріплення та коефіцієнту ефективності обороту оборотних засобів, відповідно на 11 днів, на 0,031 одиниць, на 332,76 одиниць у порівнянні з 2006р. Поряд із цим відбулося зменшення по таким показникам, як: коефіцієнт оборотності та рентабельність оборотних засобів, відповідно на 5,50 одиниць та на 174,2 одиниці, до 2006 р.
Ефективність виробництва - це складне і багатогранне явище. Сільськогосподарське виробництво вимагає органічного поєднання і взаємодії. Економічна ефективність – визначається як відношення одержаних результатів до витрат засобів виробництва і живої праці. Узагальнюючим показником економічної ефективності роботи підприємства є рентабельність виробництва.
них засобів,%    416,1    334,6    193,8    297,3    241,9    -174,2

Рентабельність - поняття, що характеризує економічну ефективність виробництва, за якої підприємство за рахунок грошової виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) повністю відшкодовує витрати на її виробництво й одержує прибуток як головне джерело розширеного відтворення.
Рівень рентабельності в цілому по підприємству характеризує ефективність лише спожитих виробничих ресурсів і не відображує ефективності використання всіх авансованих витрат, що акумулюються у вигляді застосовуваних основних і оборотних фондів. Тому для визначення ефективності використання виробничих фондів розраховують показник норми прибутку.
З економічної точки зору показник норми прибутку показує, скільки грошових одиниць прибутку приносить кожна грошова одиниця функціонуючих виробничих фондів. Зростання цього показника, як і показника рівня рентабельності, свідчить про підвищення ефективності виробництва.  Економічні результати ефективного ведення виробничої (господарської) діяльності ТОВ„Данон Дніпро” представлені у вигляді таблиці 2.8.

Після аналізу головних аспектів діяльності переробного підприємства ми провели узагальнюючий аналіз показників економічної ефективності. В період з 2006 по 2010 р. р. підприємство веде розширене відтворення, нарощує потужності, тим самим збільшуючи загальний виробіток продукції. За цей період на 179,7% збільшилась виручка від реалізації, що склало за останній рік 46 млн.808,4 тис. грн., прибуток від реалізації збільшився лише на 6,86% тому, що суттєво збільшувалася по роках собівартість продукції (загалом збільшення склало 202,01% в порівнянні до 2006 р).
Визначальним критерієм збільшення собівартості є збільшення закупівельних цін на сировину (молоко), що відбувалося впродовж цього періоду. Загалом по динаміці показника „норма прибутку” та „рівень рентабельності” (рівень рентабельності знизився у 3 рази, а норма прибутку суттєво не змінилась) можна зробити висновок, що ефективність цього виробництва можна збільшувати, прямуючи до  ще більш високих показників. На частку Херсонщини, як регіону України, припадає 4,7% площі території держави, у тому числі 4,5% площі сільськогосподарських угідь, 2,5% загальної кількості населення. В цьому агропромисловому регіоні виробляється 1,8% валової доданої вартості, зосереджено 2,3% основних фондів України, 0,8% - продукції промисловості, збут продукції сільського господарства – 3,6%. По адміністративно-територіальному розподілу за площею сільгоспугідь Херсонщина займає 8 місце та 21 місце за чисельністю населення в загальній кількості областей України. І має потужний потенціал по виробництвусировиної бази продукції як рослинництва так і тваринництва.За результатами дослідження виявлено основні проблеми підприємства:
- Зростання цін на енергоносії (електроенергія, газ), що негативно впливає на собівартість продукції та її конкурентноспроможність.
- Зростання цін на сировину і відсутність достатньої кількості сировини необхідної якості.
- Несформований ринок продукту преміум классу.
- Висока сезонність для традиційного продукту.
- Несформованність локального ринка кваліфіційного персоналу.


Более старые статьи:

 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить