Для поиска темы - пользуйтесь СИСТЕМОЙ ПОИСКА


Стоимость дипломной работы


Home Правильное питание Виживання без грошей. Їстівні трави, кора

Виживання без грошей. Їстівні трави, кора
загрузка...
Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Виживання без грошей. Їстівні трави, кора

У моєму розумінні це раціон для виживання, то, на що можна звернути увагу, лише коли залишається або їсти землю, або відправитися на той світ. На жаль, багато хто сприймає перераховане так само.

Преса нерідко повідомляє нам про страшні засухах, вражаючих то одну, то іншу країну; нам розповідають, як місцевим жителям доводиться за відсутністю іншої їжі переходити на кору дерев, листя і траву. Жодним чином не хочу нажитися на трагедії людей, але в їх сумному досвіді містяться уроки для всіх інших.

Давайте пригадаємо, які тварини найбільш часто використовуються нами в їжу. Вівці перетворюються на нашому столі в відбивні; велика рогата худоба - в гамбургери і стейки на кісточці; кози постачають людини молоком і сиром. Тим часом всі ці тварини харчуються травою. А чому б, питається, і нам не їсти траву? Чи не час звернутися до першоджерела, минаючи посередників?

Звернутися виразно можна, але зі знанням справи. Встати на коліна в саду або в парку і без розбору почати щипати стрілки і листя пагонів не вийде: у своєму природному стані більшість трав дуже несмачні, а наявність у багатьох травоїдних багатокамерного шлунка красномовно вказує на ступінь легкотравності такої їжі. (В той же час більшість зернових культур, включаючи пшеницю, просо, рис і кукурудзу, є далекими окультуреними родичами трав.)

Проте існують трави, які не тільки їстівні, але і відносно приємні на смак. В Керівництві по виживанню для армії США, що розповідає, як не померти від голоду в оточенні дикої природи, - скажімо, якщо ви потрапили в ці умови, уцелев в авіакатастрофі - написано: Відомості про існування отруйних для людини трав відсутні, а тому насіння диких трав слід розглядати як важливе джерело прожитку. Насіння можна їсти сирими, але жаренье або варіння підвищать їх харчові якості.

Насіння деяких звичних трав, які ростуть поблизу вашого будинку, наприклад насіння курячого проса і старого ворога смарагдових галявин - африканського проса, можна змолоти і перетворити на поживний хліб. Остання рослина колись вважалося зерновий травою, так як його насіння перемелювали на борошно, їли у вигляді пластівців і використовували як альтернативу рису. У деяких районах Африки його їдять і сьогодні.

По суті, до воцаріння сільськогосподарських культур збір насіння диких трав, як вважають, вилився в перші досліди з вирощування злаків на території Західної Африки, Середземномор'я, Судану, Ефіопії і, можливо, Китаю. Як вказує у своїй книзі Мисливство людина Карлтон Кун, техніка збору насіння була проста: трава не жали, а просто жінки ходили по ділянці з кошиком в одній руці і палицею в іншій, оберемками пригинали стебла до краю кошика і обмолочували.

Природно, їстівні і самі зелені пагони деяких трав. І все ж з яким би ентузіазмом дієтологи не переконували в їх корисності, рекомендувати їх все я б не ризикнув. З підходящих згадаю два найбільш відомих виду - пирій і ячмінь луговий. До початку репродуктивного циклу, в результаті якого формується насіння, або зерно, ці трави містять майже ті ж вітаміни і мінерали, що і темно-зелені овочі. Їх молоді пагони відрізняються за хімічним складом від дорослих рослин. На жаль, це один з тих випадків, коли те, що корисно, просто неможливо проковтнути.

Знову подумки повертаючись в 60-і роки, згадую, як моя тодішня дружина вирощувала пирій в горщиках на вікні нашої кухні. За допомогою кухонного комбайна вона робила з нього щось на зразок соку, додаючи інші продукти, щоб суміш можна було взяти в рот. Ніщо не допомагало. Єдиний результат - зелені зуби і язик. Ймовірно, з тієї ж причини зелень ячменю лугового продають в порошку або в капсулах і рідко вирощують вдома на підвіконні.

Є ще три трави, що зустрічаються в Європі та Північній Америці, чи не виглядають вже дуже апетитно, але проте мають довгу кулінарну історію. Перший вид - лосина трава, що виростає від Каліфорнії до Канади і іноді іменована ведмежою або індіанської травою. Індіанці і перші поселенці запікали її великі кореневища на багатті.

Інша трава - це численні види пирію, включаючи повзучий, Ситникова і собачий. Назва останнього пов'язано з тим, що собаки при розладі шлунка їдять його багатоквіткові колоски і листя. Фахівці з травам готують з листя пирію чай, який рекомендують при наявності проблем із сечовипусканням, а кореневища можна перемелювати в борошно або запікати на багатті і, подібно цикорію і корню кульбаби, використовувати як замінник кави. На більшій частині території Північної Америки і Європи пирій виростає до 1,2 метра.

Нарешті, третя трава, про яку я хотів би згадати, - вельми примітний лисохвіст з його тонкої циліндричної верхівкою, покритої довгими волосками і схожою на маленький пухнастий хвостик. Лисохвіст зростає не тільки в Європі та Північній Америці, а й на відкритих сонячних місцях, уздовж доріг і на кромці полів в Західній Азії і тропічній Африці, де іноді вирощується як зернова культура. Зерна можна їсти сирими, хоча вони тверді і, як більшість зерен, гірчать.

Заслуговує згадки також ціцанія, або водяний рис, багаторічна водна рослина, в дикому вигляді зустрічається в Азії - в солонуватих і прісних водоймах і в заболоченій місцевості. Збір ціцаніі зазвичай проводиться навесні і влітку. Їстівна потовщена нижня частина її стебла. Ціцанія включається до складу різних страв як поглинач і нейтралізатор запаху, оскільки володіє м'яким, ненав'язливим ароматом. В кінці літа і восени можна збирати дозрілий на ній рис, його варять або смажать, після чого перемелюють і роблять з нього коржі, які також смажать на сковороді або запікають на вугіллі.

У Північній Америці поширений родич ціцаніі. Індіанці настільки цінували цю рослину, що одне з племен навіть назвав на його честь - меноміні, що перекладається як люди водяного рису; меноміні і харчувалися переважно цією травою, що росте у дрібних озер. Майкл Вейнер в своїй книзі Природні ліки, природна їжа пише, що індіанці готували собі їжу, злегка підсмажуючи зерна в посудині, яку встановлювали на гаряче вугілля. Щоб зерна не підгоріли, їх постійно еремешівалі. Остиглі зерна обмолачивали і Провіюють, а потім варили у воді і їли з голубикой або кленовим сиропом або кидали в суп. Як і культурні сорти рису, водяний рис при варінні набухає і деколи в процесі приготування в три-чотири рази збільшується в об'ємі.

Є, нарешті, звичайний очерет, що зустрічається на будь-якій відкритій і вологій місцевості в зонах помірного клімату обох півкуль. Це висока, до 3,5 метра, жорстка трава з сіро-зеленим листям і тріпотливими на вітрі перистими суцвіттями, що складаються з безлічі коричневих квіток. Всі частини тростини їстівні, в тому числі і в сирому вигляді. Молоді пагони можна відварювати або навесні, до цвітіння, перемелювати в борошно.

Їстівна також кора багатьох дерев, на що справедливо вказує британське Керівництво. В керівництві як одне з джерел їжі розглядається кора одинадцяти деревних рослин, причому зазначається, що якість кори найкраще навесні, з початком сокотеченія. Іншими словами, краще, якщо ваш літак впаде в період з березня по травень.

Виберіть ділянку кори біля основи стовбура або на оголеному корені, - радить Керівництво, - ножем зніміть зовнішній шар і обнажите внутрішній. Цей солодкуватий шар можна їсти сировиною, а можна розм'якшити шляхом тривалого виварювання, яке перетворить флоему в драглисту масу. Крім того, внутрішню кору можна запекти на вугіллі, а потім перемолоти і використовувати у вигляді борошна. У тому числі додавати її в супи і тушковані блюда.

Тепер перерахую ті одинадцять рослин, кора яких пропонується Керівництвом до споживання: в'яз іржавий, липа, береза, тополя, модрина американська, осика, клен, ялина, верба, сосна та тсуга. Для представників багатьох примітивних народів кора була і залишається повсякденним продуктом. Американські індіанці їли березову кору сирої, розірваної на шматочки і звареної як локшина, вони також перемелювали її в борошно, з якої пекли хліб.

Жінки племені зуні готували внутрішню кору сосни: вони спочатку варили її, потім товкли, робили з отриманої маси коржі і пекли їх в глиняній печі або в ямі; продукт виходив настільки твердим, що перед вживанням його доводилося варити у воді, але зате зберігати ці коржі можна було протягом багатьох місяців. Використовувалася і кора модрини, що росте в субарктических районах Північної Америки, Європи та Сибіру. Сибірські народи робили з цієї кори юшку, а північноамериканські індіанці заварювали її як чай.

Не оминув людина своєю увагою також камедь і смолу дерев. При пошкодженні деякі дерева виділяють сік, який, застигаючи, утворює напливи на корі. Якщо напливи розчиняються у воді - значить, це камедь (гуммі), якщо ні - смола. І те й інше має живильними і лікувальними властивостями, багате цукрами і мінеральними солями; і те і інше хороший розпалювальний матеріал. Багато корінні американці любили жувати застиглий сік. По суті, це свого роду кров рослин, яку можна їсти і пити, подібно крові більшості тварин, а також готувати різними способами.

Добре відомий і високо цінується сік кленів. Значна його кількість йде на виробництво цукру і сиропу, ніж в США займається ціла галузь харчової промисловості. Популярний у вживанні також сік берези, тсуги, мескитового дерева і сосни, хоча цукру в ньому менше, ніж в кленовому. Сік всіх цих дерев можна вживати сирим, а можна кип'ятити.

Їстівні і листя деяких дерев, хоча Керівництво по виживанню для армії США рекомендує обмежитися трьома: акацією, баобабом і сассафрас. Між тим таких дерев значно більше, серед них, наприклад, ялина, верба, тсуга і сосна. Хвою вічнозелених дерев можна заварювати як чай.

Сассафрас - поширене дерево на сході Північної Америки, де воно росте вздовж доріг і по лісових узліссях. Молоді гілочки і листя сассафраса можна їсти свіжими і засушеними, додавати в супи. Обнажите підземну частину його стовбура, зніміть з неї кору і висушіть її, після чого заварюйте як чай. Молоде листя, квіти і стручки акації, зростаючої в більшості тропічних районів, можна їсти і сирими, і у вигляді кулінарного блюда.

Використовується в їжу і баобаб, дерево з таким товстим стовбуром (до 10 метрів в діаметрі!), Що в ньому можна видовбати справжнє житло. Баобаб росте в африканській савані (там його висушені і потовчені листки називають лабо і печуть з них хліб), в окремих районах Австралії та на Мадагаскарі. Молоде листя цього дерева додають в супи і тушковані блюда, а також готують як овочі. З м'якоті великих тиквообразних плодів, які іноді називають мавпячим хлібом, готують прохолодний напій.

Верби, до яких дуже небайдужі олені, - перший з'являється з під снігу джерело вітаміну С. Молоді вербові листя можна їсти сирими, краще в суміші з іншою зеленню. Їх також можна відварювати і готувати на пару. Запам'ятайте загальне правило щодо листя: слід використовувати тільки молоді листочки - вони, як і молоді особини тварин, птахів та інших живих істот, ніжніше і тому легше перетравлюються шлунком.

Нарешті, їстівна і деревина деяких дерев. Що стосується вже згадуваного сассафраса, то його молоді гілочки можна очищати від кори і жувати або варити для отримання чаю. Те ж вірно щодо ялівцю (він росте в багатьох сонцем районах Північної Америки та Північної Європи, в Азії, аж до Японських островів, і в горах Північної Африки) і берези, гілочки якої слід просто опустити в окріп, але не варити, так як більш висока температура вбиває приємний аромат грушанки.

Окрема історія - стовбури двох пальмових дерев. Більш відоме і найважливіше з них - саговая пальма, батьківщина якої острова Індонезії. З її деревини отримують жовтувату борошно, найважливіший продукт харчування населення віддалених островів. На Молуккських островах основу раціону місцевих жителів становить саме саго, а не рис. З цього регіону саго експортується на інші острови Тихого океану і до Європи.

В стовбурі високої пальми бурі, зростаючої по берегах островів Карибського моря, міститься крохмаль. Серцевину стовбура можна їсти сирою, лише подрібнивши на зручні для жування шматочки. Крім того, деревину бурі можна дрібно порубати, висушити і перемолоти. Борошно змішують з водою і з отриманого тесту роблять коржі, які смажать на сковороді або на решітці. Верхній кінець ствола, прихований під шапкою широких віялоподібних листя, також можна їсти в будь-якому виді, найчастіше його відварюють.


 
загрузка...

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить